Print
PDF

FITNES I ZDRAVLJE

Uticaj kajak treninga na telo i mišiće

 

 

Koje su koristi bavljenja rekreativnim kajakom?

Sasvim smo sigurni da su već neki od vas zapazili da redovan odlazak u teretanu i na fitness treninge u dužem vremenskom periodu pored kalorija sagoreva i želju za vežbanjem.

Po navici, mnogi odlaze u salu prepunu raznovrsnih sprava i ogledala prateći određeni program, ali nakon svega nekoliko meseci toj rutini prete monotonija i zasićenje. Možda su neki u mogućnosti da nastave sa vežbanjem na isti način, u istoj teretani, okruženi istim ljudima, godinu za godinom, za razliku od onih kojima je potrebno nešto što će treninge učiniti daleko zabavnijim i motivišućim.

'Kros-trening' je odličan način da ubacite aktivnosti koje su van vaše normalne rutine u dnevni program vežbi. Ova motivacija je od suštinskog značaja za istrajnost na treninzima i održavanje odličnog zdravlja.

Postoji širok dijapazon ‘kros-trening’ aktivnosti i načina kako da ih dodate u vašu dnevnu rutinu, ali u ovom tekstu fokusiraćemo se samo na jednu: Rekreativni kajaking.


Rekreativni kajaking za razvoj gornjeg dela tela

Kajakarenje nije samo zabava i aktivnost na otvorenom, već i sjajna vežba koja će aktivirati mišiće gornjeg dela tela uključujući leđa, ramena, bicepse i grudni koš. Pokreti napravljeni pri veslanju slični su onim izazvanim klasičnim dizanjem tegova ali daleko interesantniji. Voda kroz koju veslate pruža jedinstven otpor čime su vaši mišići izazvani konstantnom silom trenja. Dodatni benefit stiče se vodenim otporom koji se neizmenično menja između leve i desne strane tela, time stvarajući balans u njihovom razvoju. Jedan od najznačajnijih razloga zbog kojeg je kajakarenje jedinstveno i korisno, jeste broj pokreta izvedenih u relativno kratkom vremenskom periodu. Za svaki pređeni kilometar kajakom, napravićete oko 300+ zaveslaja, odn. pokreta koji učestvuju u oblikovanju mišića. Samo pokušajte da ponovite toliko pokreta držeči bučicu u ruci dok ste u teretani. Skoro pa nemoguće!

 

Rekreativni kajaking za razvoj središnjeg dela tela

Malo pre smo saznali interesantne činjenice o tome kako kajakarenje omogućava sjajan trening gornjeg dela tela, a sada ćemo otkriti da je on takođe fenomenalno sredstvo za jačanje vašeg središnjeg dela tela. Upravo tako. Vaši trbušnjaci, obline, pa čak i mišići na kukovima su aktivirani prilikom veslanja kroz vodu. To je zbog toga što morate balansirati kajak da biste ostali u uspravnom položaju. Sa svakim pokretom vesla, neophodno je da vršite kontra ravnotežu čamcu uz pomoć centralnih mišića.Kao što zamahujete rukama da biste se pokrenuli, tako morate pokrenuti i bočne mišiće kako bi se čamac stabilizovao dok je u pokretu. Rezultat su lepi trbušni mišići i uspešno sagorevanje masnih naslaga.

 

Zavarajte svoj um

Većina ljudi ne prepoznaje kajakarenje kao vid vežbe, već kao sport ili hobi. To je ogroman benefit ovog tipa ‘kros-treninga’. Dok veslate na otvorenom, vi se u stvari odlično zabavljate. Tada uživate u suncu, svežem vazduhu, druženju sa prijateljima i lepoti prirodnog okruženja. Ponekad ćete se osećati kao hipnotisani na kajak treningu da ćete čak zaboraviti da je ono što radite vežba pre svega. Ova činjenica omogućava Vam da ‘trenirate’ satima i sagorite stotine kalorija a da niste ni svesni toga. Gubitak težine, jačanje trbušnih, leđnih i mišića ruku samo su šlag na torti u poređenju sa vrednošču rekreacije koju stičete i oslobađanjem stresa kroz ovu popularnu rekreaciju.